Opis produktu
Mielenie odbywa się w wyniku uderzeń kuli w mielony materiał w naczyniu mielącym oraz poprzez tarcie materiału między kulą (kulami) a ścianami naczynia. Naczynia wykonują ruch horyzontalny z regulowaną częstotliwością. Sterownik mikroprocesorowy młynka porównuje częstotliwść wstrząsów z wartością nastawioną, dzięki czemu wartość ta utrzymywana jest na stałym poziomie, co daje bardzo powtarzalne wynik mielenia. Otwarcie pokrywy w trakcie pracy młynka uruchamia hamulec młynka powodując jego zatrzymanie w czasie mniejszym niż 1 s. Młynek dostosowany jest do mielenia dwóch prób jednocześnie.
Max. uziarnienie początkowe [mm] | 6 |
Uziarnienie końcowe [µl] | 10 |
Czas mielenia | 30 s do 2 min |
Max liczba vialek Eppendorf 2 ml | 10 |
Max pojemność brutto naczynia [ml] | 25 |
Cyfrowy wybór oscylacji | 180-1500/min |
Cyfrowa nastawa czasu rozdrabniania | 10s-99min |
Pamięć programów | 9 |
Moc znamionowa [W] | 100 |
Wymiary SxWxG [mm] | 371x266x461 |
Waga [kg] | 25 |
Przykładowe zastosowanie: ceramika, drewno, gleby, karma dla zwierząt, kości, koks, materiały roślinne, minerały, leki, nasiona oleiste, osady ściekowe, papier, plastiki, próbki odpadów, produkty chemiczne, słoma, stopy, szkło, tabletki, tekstylia, tkanka, tytoń, włosy, węgiel, wełna, zboża, ziarna.
Dostępne są naczynia mielące z następujących materiałów: agat, utrwadzona porcelana, spiekany korund, tlenek cyrkonu, stal nierdzewna, stal chromowa, węglik wolframu, teflon. Naczynia mogą mieć pojemność brutto: 1,5ml, 5ml, 10ml, 25ml. Średnica kul mielących może wynosić: 5, 7, 9, 10, 12, 20 mm wykonane z takich materiałów jak naczynia.